Haber

ABD çip kısıtlamaları için Çin’den Japonya’ya, ‘kötülüğün tarafında olma’ mesajı

Çin Dışişleri Bakanı China Gang, Japonya’yı çip endüstrisi üzerindeki kısıtlamalarda ABD’nin liderliğini izleyerek Çin’in Çin’in teknolojik kabiliyetini dizginleme çabalarını desteklememeye çağırdı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Çin Bakanı Çin, Pekin’i ziyaret eden Japon mevkidaşı Hayashi Yosimasa ile yaptığı görüşmede, ABD’nin geçmişte Japonya’nın yarı iletken sektörünü baskılarla bastırmaya çalıştığını, bugün ise bunu baskı altına aldığını savundu. Çin’e karşı aynı taktiği uyguladı.

Çin’i teknoloji alanında bastırmaya çalışmanın onun kendi kendine yetme azmini artıracağını vurgulayan China Gang, “Japonya geçmişte bunun acısını çekti, bugün şerden yana taraf olmaması gerekiyor” dedi. söz konusu.

Çin Çetesi, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Çin-Japon ilişkilerinin istikrarlı bir şekilde gelişmesinin, barış ve dostane işbirliği için orta bir zeminde yaşamasının iki ülke için en gerçek tercih olduğuna işaret ederek, “Anlaşmazlıklar ve çıkar çatışmaları, “Japonya’nın Çin’e doğru bir anlayışla, siyasi erdem ve sorumlulukla yaklaşacağını, diyalog ve iletişimi güçlendirmek ve pratik iş birliğini teşvik etmek için Çin ile birlikte çalışacağını umuyoruz.” terimler.

China Gang, Japonya’yı Tayvan meselesine karışmaması konusunda uyardı ve ayrıca Fukuşima’daki nükleer atık suların uygun şekilde boşaltılmasını talep etti.

Casuslukla suçlanan Japon vatandaşının serbest bırakılması talebi

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Hayashi, Çin’de casuslukla mücadele yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan bir ilaç şirketi çalışanı olan Japon vatandaşının serbest bırakılmasını talep etti.

Çin ve Rusya’nın Japonya’ya yakın bölgelerdeki ortak askeri faaliyetlerden duyduğu kaygının altını çizen Hayashi, Japon hükümetinin Çin gemilerinin Doğu Çin Denizi’nde Japon kontrolündeki ve egemenlik ihtilaflarına konu olan adalar çevresinde dolaşmasından duyduğu kaygının altını çizdi.

Hayashi, Çin’in Japonya’nın kuzeydoğusundaki Fukuşima Nükleer Santrali’nde biriken radyoaktif atık suların Pasifik Okyanusu’na boşaltılması planına yönelik eleştirilerinin “bilimsel bir dayanağı olmadığını” savunarak bu tavrı protesto ettiklerini söyledi.

Ülkesinin Çin’e yarı iletken imalat malzemeleri ihracatına getirdiği sıkılaştırma tedbirlerine yönelik eleştirilere de değinen Hayaşi, bu adımın “belirli bir ülkeyi hedef almadığını” ifade etti.

Görüşmede Japon Bakan, birçok zorluğa rağmen iki ülke arasında istikrarlı ve istikrarlı ilişkiler kurmanın öneminin arttığını vurguladı.

28 ay sonra ilk görüşme

Ziyaret, Kasım 2020’den bu yana iki ülke dışişleri bakanlarının ilk toplantısı oldu.

Hayashi’nin Pekin ziyareti, Kasım 2022’de Tayland’ın başkenti Bangkok’ta düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi’nde Çin Devlet Lideri Xi Jinping ile Japonya Başbakanı Fumio Kishida arasında yapılan görüşmede kararlaştırıldı.

Başlangıçta Aralık 2022’de yapılması planlanan ziyaret, Çin tarafından “takvim uyumsuzluğu” gerekçesiyle iki kez ertelendi.

Yılbaşında Çin’deki görevine başlayan Dışişleri Bakanı China Gang, geçen ay Japon mevkidaşını telefonla Pekin’e davet etmişti.

ilişkilerde gerginlikler

Pekin’in Washington ile ilişkilerinin bozulmasına paralel olarak Çin-Japon ilişkileri son üç yılda gergin bir havaya girdi.

Japonya, müttefiki ABD’nin Çin’in bölgede artan nüfuzunu frenlemeyi amaçlayan Hint-Pasifik stratejisini temel alırken, Aralık 2022’de açıkladığı yeni güvenlik stratejisinde Çin tehdidini “en büyük stratejik meydan okuma” olarak tanımlamıştı.

Öte yandan Japonya’nın ABD çip endüstrisindeki Çinli üreticilere uyguladığı ihracat kontrolleri ve kısıtlamalara paralel olarak Tokyo yönetimi, Çin’e 23 çeşit çip üretim ekipmanının ihracatını yasakladı.

Çin’in Ukrayna Savaşı’ndan sonra Rusya ile yakınlaşması ve iki ülkenin savaşa karşı tutumlarındaki farklılık, çatışmayı destekleyen bir unsur olmuştu.

İki ülke arasında dışişleri bakanları düzeyindeki son görüşme, 2020 yılının Kasım ayında, dönemin Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Japonya ziyareti sırasında gerçekleştirilmişti. En son, eski Japonya Dışişleri Bakanı Motegi Toshimitsu, Aralık 2019’da Pekin’i ziyaret etti.

bayrakliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu