Haber

Altı Masa’nın adayı nasıl belirlenecek: İYİ Parti’den iki öneri

ANKARA – Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Vaat Eden Altı Masa bu süreci yönetecek. “Cumhurbaşkanı (aday) kim olacak?” Soruyu önümüzdeki ay içinde yanıtlamaya hazırlanıyor. “Ortak Cumhurbaşkanlığı adayının belirlenmesine ilişkin istişarelere” başlama kararı alan cumhurbaşkanları, son görüşmelerinde önce aday gösterme yolunu görüşecek. Bu konuda UYGUN Partisi’nin iki önerisi var.

AKŞENER LİDERLER NESİLİNİ 19 OCAKTA BAŞLAYACAK

Altı Masa, DÜZGÜN Parti’nin ev sahipliğinde düzenlenen on birinci toplantıya hazırlanıyor. 26 Ocak’ta gerçekleşecek toplantının iki ana gündemi var. Son toplantıda büyük ölçüde tamamlanan Geçiş Süreci Yol Haritası ile Altı Tablo’nun seçim beyannamesi anlamına gelecek Ortak Politikalar Metni’ne son verilecek. Ev sahibi ÂLÂ Partisi Genel Başkanı Meral Akşener’in gündeme ilişkin görüş alışverişinde bulunmak üzere 19 Ocak Perşembe günü liderleri ziyaret etmesi planlanıyor.

BAŞBAKAN ADAYLARI PARTİNİN GENEL BAŞKANLIĞINI BOŞALTACAK MI?

Altı Tablo’da taraf temsilcilerinden edinilen bilgiye göre, aylardır hazırlıkları devam eden iki metin üzerinde büyük anlaşma sağlandı. Siyasi partilerin genel başkanlarına genel başkan yardımcısı olma yönünde genel bir eğilim vardı. Ancak geçiş sürecini Başkan Yardımcıları ile birlikte yönetme sözü veren Altı Masa’nın, cumhurbaşkanı adayı seçilirse partiyi nasıl ilgilendireceği sorusu henüz yanıtlanmadı. Bu konunun liderler arasında ikili görüşmelerde ele alınabileceği ve 26 Ocak’ta yapılacak görüşmede karara bağlanabileceği kaydedildi. Cumhurbaşkanlığı adayı genel lider olursa bu görevi bırakması gerektiğini savunanlar var. Ancak karşı çıkanlar, “Mevcut başkanlık sistemi ile parlamenter sistem ayrı düşünülmeli. Parlamenter sistemde temsili bir cumhurbaşkanı tarif ediyoruz. Bu sistemde yürütmenin başında bir görevli bulunmaktadır. Partili olmak prensipte karşı çıktığımız bir şey ama bu geçiş süreci tamamlanana kadar devam etmeli. Başkan kim olursa olsun buna ihtiyacı olacak” diyor.

30 OCAK ERTELENEBİLİR Mİ?

Altı Tablo’nun son toplantısında Geçiş Süreci ve Ortak Politikalar Metni’nin 30 Ocak’ta yapılacak tanıtım toplantısı ile kamuoyuna duyurulacağı açıklandı. Ancak bu konuda farklı görüşler dile getirilmeye başlandı. Bazı parti yetkilileri, “Hükümet programı da geçiş süreci de adayla alakalı. Bu iki metni adayla, hatta adayla anlatmak daha şık olabilir. Neticede her iki metin de adaya güç katacak metinlerdir” diyerek, 26 Ocak toplantısında 30 Ocak lansmanının ertelenmesinin de ele alınabileceğini kaydetti. Ancak adayla programın duyurulmasının farklı olması gerektiğini savunanlar, “30 Ocak’ta açıklanması planlanan iki metin de çok önemli. Topluma verdiğimiz sözleri içerir. Bunları adayla birlikte anlatırsak gözler adaya çevrilir ve bu vaatler gölgede kalır, ilgi azalır. Ayrı ayrı yapmanın daha iyi olduğunu savunuyor. Ancak bu iki teklifin 26 Ocak’ta yapılacak toplantıda görüşülerek karara bağlanması bekleniyor.

ADAY DEĞİL YOL KONUŞULACAK

Altı Masa heyetinden edinilen bilgiye göre toplantının en değerli gündem maddelerinden biri de ortak Cumhurbaşkanı adayı olacak. Ancak 26 Ocak’taki görüşmede bir ismin belirlenmesi beklenmiyor. Yetkililer, görüşme öncesi ikili görüşmelerde cumhurbaşkanlarının adaylık prosedürünü görüşeceklerini ve kararlarını büyük olasılıkla Genel Kurul’da vereceklerini kaydetti. toplantı. Akşener’in yapacağı başkanlar açısından görüşülecek yöntemle ilgili tarafların mutfaklarında teklifler şekillenmeye başladı.

HEM HALKIN HEM TARAFLARIN GÖRÜŞLERİNİN MASAYA TAŞINMASINA İLİŞKİN TAVSİYE

Toplantıyı evinde yapacak olan DÜZGÜN Partisi, “Aday halka sorulsun” görüşünü savunuyor. Bu bağlamda, diğer partilerin “aday belirleme sürecinde kamuoyu yoklamalarının dikkate alınabileceği” görüşü doğrultusunda, Altı Tablo tarafından belirlenen bazı itibarlı şirketlerin ortaklaşa ankete tabi tutulması gerektiğinden ve hatta yurt dışından bazı firmalardan takviye alınması gerekiyor. UYGUN Parti ayrıca partilerin Genel Yönetim Kurulu, Parti Meclisi, Başkanlık Divanı gibi büyük idari organları, MYK gibi parti yürütme organları ve milletvekillerinin adaya ilişkin eğilimlerinin belirlenerek Altılıya devredilmesini teklif ediyor. Tablo, parti tabanlarının yanı sıra görüşlerini de içeriyor.

İYİ Parti’de “Adaylık prosedürü ile ilgili birkaç kriter belirlenebilir. Tarafların iç kararları, yetkili kurullarının tabanlarının eğilimleri. Halk ne diyor, partinin kendi tabanları ne diyor? Bunlar masaya yatırılmalı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu