Ekonomi

Dolar endeksindeki düşüş dolar/TL kuruna nasıl yansıdı?

Investing.com – Dün açıklanan ABD enflasyonu Ekim ayında beklenti altında artış gösterdi. Fed’in şimdiye kadar yaptığı önden yüklemeli faiz artışlarının yansımaya başladığı ve bundan sonrasında da daha yavaş adımlar atılacağı beklentisiyle dolarda sert düşüş yaşandı.

Dolar endeksi 107,75’e gerileyerek 13 Eylül sonrası en düşük seviyeyi görürken euro/dolar ise 1,02’nin üzerine çıktı. Hem dolardaki gerileme hem risk iştahındaki artışla bugün döviz kurlarında yükseliş var.

Dolar/TL’de son durum

Fed yetkililerinin enflasyon verisinin akabinde daha yavaş gidilebileceği tarafında açıklamalar yapması gelişen ülke paralarının da yükselmesini sağladı. Dolar/TL enflasyon verisi ve Fed üyelerinin açıklamalarının akabinde 18,46’ya geriledi.

Gün içinde 18,60 yakınında süreç gören kur dün 18,46’ya gerilemesinin akabinde bugün 18,51’den süreç görüyor.

Küresel tarafta dolar satışlarının bugün de devam etmesi beklenirken yurt içinde ise cari açık, sanayi üretimi ve perakende satış dataları açıklanacak.

Hazne ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün Mecliste yaptığı konuşmada güç fiyatlarında son bir yılda yaşanan süratli yükseliş kelam konusu olmasaydı bugün cari açığın da konuşulmayacağını belirtti. Lakin maliyetler bu yıl cari açık 30 milyar dolara yaklaşarak hedeflenen düzeyin üzerine çıktı.

Küresel iktisat ve Avrupa iktisadında yaşanan yavaşlamanın tesiriyle son aylarda düşen sanayi üretimi performansının Eylül’de de yıllık bazda bir ölçü gerileme göstermesi bekleniyor.

TL tarafındaki bilgilerde yaşanacak düşüşe rağmen kurun global fiyatlamaya ahenk sağlaması bekleniyor.

Yazar: Necdet Erginsoy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu