Ekonomi

İnşaat betonunda talaş takibi yaygınlaşıyor: 433 bin binada kullanıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sistemin geliştirilmesi amacıyla 2018 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı ile iş birliği protokolü imzaladı.

Elektronik Beton İzleme Sistemi projesi ile Bakanlığın kontrol konusundaki bilgi birikimi ile Cumhurbaşkanlığı’nın izleme ve güvenlik konularındaki deneyimi bir araya getirilerek binalarda kullanılan betonun daha sağlıklı ve sağlam bir şekilde kontrol edilmesi amaçlandı. Böylece depreme karşı daha güvenli binalar, kaliteli ve yaşanabilir şehirler yaratma hedefine bir adım daha yaklaşıyoruz.

ASELSAN iştiraki AselsanNET, Cumhurbaşkanlığı tarafından sistemin kurulması ve proje kapsamındaki tüm hizmetlerin sağlanmasıyla görevlendirildi.

AselsanNET saha çalışmaları, kesit analizleri ve proje fizibilite çalışmaları gerçekleştirdi. Yazılım ve donanım ihtiyaçları çerçevesinde beton kırma cihazı, el terminali ve beton etiketleri “nesnelerin interneti (IoT)” Platformuna/teknolojisine uygun olarak tasarlanmış ve sahada test edilmiştir. Ayrıca AselsanNET tarafından laboratuvarlardan alınan verilerin saklanacağı bilgi merkezi ve felaket kurtarma merkezi kurularak 7/24 hizmet veren çağrı merkezi sistemi devreye alındı.

Sistem altyapısının kurulmasının ardından ülke genelinde Bakanlığa bağlı laboratuvarlara eğitimler düzenlenerek sistemle ilgili tüm bilgiler aktarıldı.

Proje kapsamında EBİS Merkezi İzleme Yazılımı ve Taşınabilir İletişim Altyapısı ile tüm sistem bileşenleri Nesnelerin İnterneti teknolojisi ile geliştirilerek iletişim iletişim ağı oluşturuldu.

Beton etiketleri, beton kırma cihazları, Radyo Frekans Tanımlama Teknolojisi (RFID) el terminalleri, kür havuzları ve beton mikserlerinden hizmet sağlayıcı aracılığıyla alınan bilgiler sistem kullanılarak işleniyor, standartlaştırılıyor ve Bakanlığa sunuluyor.

AselsanNET, yazılım ve donanım sağlamanın yanı sıra, Bakanlıkça belirlenen laboratuvarlara bakım-onarım, kalibrasyon, keşif, cihaz temini, muayene ve teknik destek hizmetleri de vermektedir. Aynı zamanda sahadan alınan geri bildirimlerle yazılım ve donanım geliştirme süreci devam etmektedir.

Bu sistem inşaat betonu için çok yönlü kontrol sağlar. Beton numunesinin hangi mikserden alındığı, hangi laboratuvara gittiği, kürlenme durumu gibi numunenin her aşaması RFID teknolojisi kullanılarak takip edilmektedir. Sistem bugüne kadar 432 bin 797 binada kullanıldı. Yüzde 99’un üzerinde doğruluk oranıyla çalışan sistem sayesinde betondaki kusur, kayıp ve sızıntı oranları neredeyse sıfıra indirildi.

HER AŞAMADA ODAK ALTINDA

EBİS ile bina projesinde belirtilen beton sınıfı ve standartlara uygunluk belirlenerek, beton dökümü sırasında görevlilerin görevlerini yerine getirip getirmediği kontrol ediliyor.

Sistem ile hangi inşaatta hangi sınıf beton kullanıldığı, hangi beton mikseri, bu betonun hangi gün ve saatte alındığı, deneyler için kaç numune hazırlandığı, deneylerin hangi laboratuvarda kim tarafından yapıldığı, Bina kontrol görevlilerinin beton dökümüne katılıp katılmadıkları, ilgili standartta belirtilen süreler boyunca şantiyede numuneler alınarak uygun şartlarda kür havuzunda tutulup tutulmadığı kontrol edilebilir.

Binalarda kullanılan betona RFID sayesinde kimlik kazandırılırken, ülke genelinde manipülasyonun önlenmesi amacıyla tasarlanan beton test cihazlarıyla da EBİS kapsamında laboratuvar deneyleri yapılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu