Haber

Türkler KKTC ulusal kotasına başvurabilir mi? KKTC ulusal kotası ne anlama geliyor? KKTC ulusal üniversitesine kimler başvurabilir?

Milyonlarca öğrenci için seçim süreci başladı. Üniversite sınavından aldıkları puanlarla girecekleri yerleri belirleyen öğrenciler soruyor. KKTC menşeli kotaya Türkler başvurabilir mi? KKTC menşe kotası ne anlama geliyor? KKTC merkezli bir üniversiteye kimler başvurabilir? Detaylar burada…

KKTC ANA KONTENJANINA TÜRKLER BAŞVURABİLİR Mİ?

Doğu Akdeniz Üniversitesine belirlenen kontenjanlar çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti [Türk] uyruklu öğrenciler aşağıdaki koşullarla kabul edilmektedir:

ÖSYM: Dört yıllık ve iki yıllık programlar için TC. Yüksek Öğrenim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Üniversite Giriş Sınavları sonucunda dört yıllık ve iki yıllık programlara yerleşmiş olmak,

2-O¨SYM – Özel Yetenek:ÖSYM tarafından düzenlenen Üniversite Giriş Sınavında baraj puanını geçen öğrenciler, belirlenen kontenjanlar çerçevesinde “özel yetenek” gerektiren bölümler için yapılan sınavlarda ön kayıt yaptırarak başarılı bir şekilde kayıt hakkı elde etmiş olurlar,

ÖZEL YETENEK PROGRAMLARI:

a) İç Mimarlık (İngilizce-Türkçe)

YGS sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar DAÜ Yükseltme, İrtibat ve Kayıt Bürolarında sınava girerler.

Adayların çoktan seçmeli 25 sorudan oluşan görsel algı testini 40 dakika içinde cevaplamaları gerekmektedir.

b) Müzik Öğretmenliği (Türkçe)

Müzik Öğretmenliği Bölümü’ne alınacak öğrenciler, Ankara ve İstanbul’da önceden belirlenen ve ilan edilen tarihlerde DAÜ’den sınav görevlileri tarafından ve merkezlerde yapılacak yetenek sınavları ile belirlenir.

C) SporBilimler (Türkçe)

Adaylar sınava DAÜ Tanıtım, İrtibat ve Kayıt Bürolarında girebilirler. Yetenek testi iki ana bölümden oluşmaktadır. Adayın başarısı bu iki sınavın sonuçlarına göre değerlendirilir.

3- Lise eğitimini yurtdışında tamamlayan ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde okumak isteyen TC uyruklu öğrenciler, TC Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alacakları lise diploması denklik belgesi ile öğrenimlerine ara vermeden üniversitemize başvurabilirler.

4-Dikey Geçiş:Yüksekokuldan mezun olan Türk asıllı öğrenciler TC OÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı ile alınabilirler.

5-Yatay Geçiş:Türk uyruklu öğrencilerin yatay geçiş başvuruları NO mevzuatı kuralları çerçevesinde kabul edilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için lütfen http://www.yok.gov.tr ​​adresini ziyaret ediniz.

6- GCSE:NO mevzuatı çerçevesinde lise eğitimini Türkiye’de tamamlayan bir öğrenci GCSE sınav sonuçları ile DAÜ’ye başvurabilir.

*** Türk uyruklu öğrenciler lisans programlarından önlisans programlarına yatay geçiş yapamazlar.

KKTC ANA KONTENJANLARI NE ANLAMA GELİR?

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde TC – KKTC uyruklu öğrenciler, KKTC vatandaşlığından doğan haklarını kullanarak üniversite mevzuatı çerçevesinde ön lisans veya lisans programlarına kayıt yaptırabilirler.

KKTC UYRUKLU ÖĞRENCİLERİN KABUL – KAYIT KOŞULLARI:

1- Öğrenciler, DAÜ’nün dört yıllık ve iki yıllık programlarına DAÜ Giriş Sınavı ile seçilir ve yerleştirilir.

2- IGCSE/GCE/GCSE: Doğu Akdeniz Üniversitesi, belirlenen kontenjanlar çerçevesinde IGCSE/GCE/GCSE ile lise mezunu KKTC uyruklu öğrencileri kabul etmektedir. İngiliz Orta Öğretim Sisteminin ilgili dallarında en az 5 GCE O düzeyi veya eşdeğeri sınavdan başarılı olan öğrenciler, ön kayıt ile birlikte belirlenen kontenjanlar çerçevesinde bir programa yerleştirilirler. Her bölüm için aranan GCE gereklilikleri farklıdır.

Başvuru için gerekli belgeler:

  • Başvuru Formu (Öğrenci İşlerinden temin edilebilir)
  • En az beş farklı ve ilgili konudan IGCSE / GCE / GCSE Sınav Sonuçlarının fotokopileri
  • KKTC Kimlik Fotokopisi • Lise diploma fotokopisi
  • 2 vesikalık fotoğraf

3- İki yıllık önlisans programlarına KKTC Meslek Yüksek Okullarından mezun olan öğrencilere uygulanan Sınavsız Geçiş hakkı ile Üniversite tarafından belirlenen kontenjan çerçevesinde öğrenci alınır.

4- Lise eğitimini yurtdışında tamamlayan KKTC uyruklu öğrencilerin DAÜ’ye kayıt işlemlerine başlamadan önce KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’ndan lise denklik belgesi almaları gerekmektedir.

KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı web sitesi: http://www.mebnet.net

5- Dikey Geçiş: Doğu Akdeniz Üniversitesi 2 yıllık programlarından mezun olan öğrenciler, ilgili Fakülte Kurulu veya Yüksekokul Kurulu kararı ile 4 yıllık programlara kabul edilebilirler. Başvuru koşulları ve gerekli belgeler için lütfen Öğrenci İşleri Ofisi ile iletişime geçiniz. http://registrar.emu.edu.tr

6- Yatay Geçiş:En az bir yarıyıl (Hazırlık Okulu hariç) herhangi bir Üniversitede veya dengi bir Yükseköğretim Kurulunda öğrenim görmüş olan öğrenciler DAÜ’ye Yatay Geçiş başvurusunda bulunabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu