Sağlık

Siber zorbalıkla karşılaşıldığında ne yapılmalı?

Hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan sosyal medya, sıklıkla siber zorbalık ile gündeme gelmektedir. Özellikle akranlar arasında yaşanan siber zorbalıkla mücadelede bazı önlemlere dikkat çeken Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Yrd. Doç. Neriman Kilit, bilinçlendirme açısından bilgilendirmenin önemine vurgu yaparak, siber zorbalığın önlenmesinde ebeveynlerin çok iyi gözlem yapması gerektiğini vurguladı. Siber zorbalıkla karşılaşan gençlere tavsiyelerde bulunan Kilit, “Sizi rahatsız eden kişiyle iletişiminizi kesin. Hesaplarınızı koruyun, herkese açık hale getirmeyin. Zorbalık devam ederse, güvendiğiniz insanlara veya ailenize durumu anlatın.”

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, sosyal medyada sıkça görülen siber zorbalık ve alınması gereken önlemler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Zorbalık sosyal medyada da yaygındır.

Zorbalığın “kişinin başka bir kişiyi kasten ve düzenli olarak rahatsız etmesi, zarar verme, incitme veya korkutma amacıyla hareket etmesi” olarak tanımlanabileceğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, zorbalığın günümüzde özellikle sosyal medyada yoğun bir şekilde yaşandığını söyledi. Siber zorbalığın, bireylerin bilgi bağlantı teknolojileri aracılığıyla kasıtlı ve sistematik bir biçimde birbirlerine düşmanlık, korkutma, tehdit, korkutma, taciz etme amacıyla yazılı ve görsel mesajlar göndermelerine işaret ettiğine dikkat çekilmektedir. Doç. Dr. Neriman Kilit, “Dijital platformlar, dijital ortamlar ve sosyal medya kanalları aracılığıyla rahatsızlık verme eylemi olarak tanımlanabilecek siber zorbalık, özellikle gençler arasında daha sık görülüyor.” söz konusu.

Siber zorbalığın birçok örneği var.

Yardım. Doç. Dr. Neriman Kilit siber zorbalığa örnek olarak bir oburun rahatsız edici görüntülerini sosyal medyada yayınlamak, bir başkası hakkında saçma sapan veya uydurma haberler üretip yaymak, başkasının özel veya gizli bilgilerini sızdırmak, tehdit bildirimleri göndermek, aşağılayıcı sözler kullanmak, anonim hesapları taciz etmek olarak tanımlıyor. , rahatsız etmek, başkasının hesaplarını ele geçirmek, bu hesaplardan uygunsuz paylaşımlar yapmak, ısrarla birini takip etmek ve birisinin paylaşımlarına her zaman kasten olumsuz yorum yapmak.

Anne babalara çok değerli görevler düşüyor

Siber zorbalığın önlenmesi için alınabilecek önlemlerin bulunduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, siber zorbalığın tanımı ve türleri hakkında bilgi vermenin önemine dikkat çekti.

Farkındalık yaratmanın değerine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, “Ailelerin ve öğretmenlerin mağdurları erken teşhis etmelerine yardımcı olacak bilgiler vermeleri önemlidir. Çocuk ve ergenlerde siber zorbalığa karşı olumsuz tutumların geliştirilmesi ve siber zorbalığın olumsuz sonuçları konusunda farkındalık yaratılması gerekmektedir. söz konusu. Siber zorbalığın önlenmesinde ebeveynlerin gözlemci olması gerektiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit özellikle filtreleme programlarının kullanılmasını ve internet kullanım süresinin sonlandırılmasını tavsiye etti.

Siber zorbalıkla karşılaşıldığında ne yapılmalı?

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Neriman Kilit, siber zorbalıkla karşılaşıldığında yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

  • Sizi rahatsız eden kişiyle bağlantınızı kesin.
  • Hesaplarınızı koruyun, herkese açık hale getirmeyin.
  • Zorbalık devam ederse, güvendiğiniz kişilere/ebeveynlerinize söyleyin.
  • Zorbalığa uğradığınız platformlara gerekli şikayetleri yapın, bu hesapları veya kişileri şikayet edin.
  • Zorbalığa maruz kaldığınız platformlardaki hesaplarınızı silin veya dondurun.
  • Tehlikede olduğunuzu düşünüyorsanız resmi makamlara gerekli şikayetlerinizi yapınız.
  • Zorbalığın sadece başınıza gelen bir sorun olmadığını unutmayın, durumu görmezden gelmeyin ve gerekli önlemleri alın.
  • Ebeveyn iseniz, çocuklarınızla interneti güvenli kullanımları hakkında konuşun, destek sağlayın, erişimlerini izleyin ve gerekirse kontrol edin.
  • Haklarınızı iyi bilin, sosyal medyanın zorbalık politikalarını inceleyin.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

gazipasaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu